Els Objectius de Desenvolupament Sostenible arriben als centres educatius de Catalunya
Medicus Mundi, en col·laboració amb el personal tècnic d'ISGlobal i amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, posa en marxa la iniciativa ODS3+ per treballar la salut i l’urbanisme a escoles i instituts de Barcelona i Girona.
Emmarcat en el projecte Salut, Drets, Acció, s’inicia la iniciativa ODS3+ per acostar als infants i adolescents el compromís adoptat per les Nacions Unides de cara al 2030 amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Concretament, aquest programa educatiu pretén sensibilitzar els estudiants sobre la importància d'una bona salut vinculada a la sostenibilitat urbanística i l'entorn. És a dir, els objectius 3 i 11 del conjunt de 17 que es van establir el 2015.
Més de 20 centres educatius de les províncies de Barcelona i Girona han estat contactats gràcies a la col·laboració de projectes com FAIG i ESCOLAB, que han ajudat a la difusió de la iniciativa. Així, els centres participants desenvoluparan activitats i projectes educatius durant el curs acadèmic amb l'objectiu de reflexionar i treballar sobre aquestes temàtiques.
L’alumnat treballarà reptes locals amb enfocaments globals
El procés començarà amb la presentació d’un repte per treballar l'ODS3+ des d’un enfocament "glocal", és a dir, plantejant una problemàtica global amb solucions locals. Després, es debatrà amb l’alumnat i el professorat sobre aquests reptes i es plantejarà un projecte educatiu en què s’utilitzarà la ciència ciutadana o la co-creació de missatges de conscienciació sobre la salut. L'alumnat treballarà en el desenvolupament d'un projecte educatiu relacionat amb l'ODS3 en el que s'utilitzarà la ciència ciutadana o la cocreació de missatges de conscienciació sobre salut.
15 centres educatius de Barcelona i Girona
Es preveu que entre 12 escoles de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i 3 escoles de la ciutat i la província de Girona, s'impliquin activament en aquesta iniciativa.
Els centres educatius de la ciutat de Barcelona que participaran en el projecte són el Centre Escolar San Francisco, Sagrat Cor de Sarrià, Institut Vapor del Fil, Institut Narcís Monturiol, Sagrat Cor Diputació, Escola Mestre Morera i Escola Betània Patmos.
A la província de Barcelona, s’han sumat l'Institut Montgròs de Sant Pere de Ribes i l'Institut La Sínia de Parets del Vallès. Pel que fa a la província de Girona, ja s’ha confirmat la participació de l’Institut Pla de l'Estany de Banyoles, i es preveu que s’hi afegeixin un o dos centres més en les setmanes vinents.
Una jornada per compartir els aprenentatges
El projecte culminarà amb una jornada final al mes de maig, en la qual es presentaran els millors treballs de l’alumnat a CosmoCaixa de Barcelona i CaixaForum Girona, dins de les activitats de la Nit de la Recerca.
Aquesta jornada permetrà compartir els aprenentatges i propostes dels estudiants amb la comunitat educativa, contribuint a la difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i a la presa de consciència sobre la importància de la salut planetària.
Què són els ODS?
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una sèrie de 17 metes globals establertes per les Nacions Unides l'any 2015 com a part de l'Agenda 2030, amb l'objectiu d'abordar els grans reptes mundials.
Aquests objectius abasten aspectes econòmics, socials i mediambientals, i estan dissenyats per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir la prosperitat per a tothom. Alguns dels ODS inclouen la lluita contra la fam, la promoció de la salut i el benestar, l'accés a una educació de qualitat, la igualtat de gènere, la reducció de les desigualtats, i l'acció contra el canvi climàtic. Cada objectiu té unes fites específiques que els països han de treballar per assolir abans del 2030.